Voedingspiramide
De voedingspiramide is een hulpmiddel om een gezonde voeding samen te stellen. Het is ontwikkeld door orthomoleculair diëtisten en gebaseerd op o.a. de richtlijnen van de WHO en de Gezondheidsraad. Met als uitgangspunten:
1. Eet zo puur mogelijk
Verse onbewerkte producten zijn rijk aan voedingsstoffen en arm aan toevoegingen (additieven). Dat is gunstig voor je lijf en goed voor een fit gevoel.
2. Breng je eten in balans
De Voedingspiramide toont in een oogopslag hoeveel je van elke voedingsgroep dagelijks kunt eten en drinken. Als je ervoor zorgt dat je de hoeveelheden aan de linkerkant van de Voedingspiramide op je menu zet, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je minimaal nodig hebt, in een goede balans. Deze verzameling voedingsmiddelen levert circa 1000 kcal. Dit is ongeveer de helft van onze dagelijkse behoefte. Om precies te zijn: de energiebehoefte van vrouwen (30 tot 50 jaar) met weinig beweging ligt rond de 2000 kilocalorieën per dag. Mannen van die leeftijd met een inactieve leefstijl hebben gemiddeld 2500 kilocalorieën nodig.
Bij een gezond gewicht is het raadzaam om minimaal de hoeveelheden aan de rechterkant van de piramide aan te houden. Dit levert, naast een uitgebalanceerde mix aan voedingsstoffen, ongeveer 1800 kilocalorieën. Bij een hogere energiebehoefte (mannen, vrouwen, iedereen die intensief beweegt) kun je de hoeveelheden van alle groepen verhogen. Bedenk dat de Voedingspiramide slechts een hulpmiddel is voor het binnenkrijgen van de benodigde voedingsstoffen. Een andere hulp is de weegschaal. Aankomen of afvallen geeft aan of het raadzaam is een schepje meer of minder te eten.
3. Zorg voor variatie
In de praktijk zul je niet dagelijks alles uit elke voedingsgroep van de Voedingspiramide eten. Dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat je de hoeveelheden van de piramide gemiddeld binnenkrijgt. De volgende voedingsgroepen kun je dagelijks op het menu zetten: dranken, groente, fruit, zuivel, volkoren graanproducten, olie en vet, noten en zaden, zoetmiddelen en kruiden. De hoeveelheden die zijn aangegeven in de lagen knollen, vis, gevogelte, wild, eieren, vlees en peulvruchten zul je waarschijnlijk niet allemaal dagelijks gebruiken. Vaak eet je de ene dag aardappelen, een andere dag rijst en weer een volgende dag soep of salade met erwten of bonen. Die variatie met vers eten is supergezond!
4. Gezond eten, goed verteren
Bij het bepalen van de aanbevolen hoeveelheden is uitgegaan van gezonde mensen. Maar in de praktijk blijkt dat het zelfs voor gezonde mensen niet altijd haalbaar is de aanbevolen hoeveelheden dagelijks op het menu te zetten. Bovendien: Wat je eet, is niet altijd wat je verteert. Voor een goede vertering heb je bijvoorbeeld voldoende maagzuur en andere spijsverteringsstoffen nodig. En om dat aan te maken heb je rust nodig. Als je supergezond eet, terwijl je het voedsel slecht verteert, kun je alsnog een tekort aan voedingsstoffen oplopen.
Hoe gezond eet jij?
Benieuwd of jij gezond eet? Volg dan het traject Gezonde voeding (voor volwassenen). In 4 weken leer jij meer over:
- Jouw leefstijlaspecten zoals eten in rust, goed kauwen, de tijd nemen en waarom dit zo belangrijk is;
- Wat een gezonde voeding is en weet je hoe met jouw voedselinname zit;
- Weet je dat ook de lichaamsbouw van belang is, en heb je inzicht in jouw eigen bouw en voedingsbehoefte. Met een voorbeeld van een passend dagmenu;
- Leer je meer over kopen, koken en lekker eten. Met een aantal gezonde en lekkere recepten.
De Voedingspiramide
Dit gelijknamige boek bevat niet alleen uitleg over alle voedingsgroepen uit de piramide. Ook zijn er voor elk seizoen inspirerende weekmenu’s en recepten.
Auteurs: Louise Witteman en Mirjam van Dam.