Online traject Afbouwen maagzuurremmers

HULP BIJ AFBOUWEN MAAGZUURREMMERS

Hoe zou het zijn om van je maagzuurremmers af te komen? Minder medicatie gebruiken, of zelfs helemaal kunnen stoppen zonder dat je klachten hebt? Wil jij weten hoe je dat kunt bereiken? We vertellen je er graag meer over!

Maagzuurremmers zijn een populair geneesmiddel. Zo’n twee miljoen mensen slikken regelmatig middelen tegen brandend maagzuur. Er zijn twee groepen medicijnen die vaak gebruikt worden bij maagklachten: maagzuurremmers en maagzuurbinders. Maagzuurbinders werken alléén in de maag, denk dan aan bijvoorbeeld Rennie. Maagzuurremmers remmen het zuurgehalte in de maag, denk dan aan omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol en rabeprazol.

We weten tegenwoordig dat het gebruik van maagzuurremmers ook bijwerkingen kunnen hebben op diverse andere systemen in je lichaam en vooral spijsvertering. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) waarschuwt dan ook niet te lang door te gaan met het gebruik van maagzuurremmers – tenzij het echt niet anders kan. Heb je bijvoorbeeld vaak maagzweren, gebruik je medicijnen waarbij je maag beschermt moet worden dan moet je ze zeker blijven gebruiken. 

Twijfel je er over of jij de medicijnen wel echt nodig hebt? Overleg dan even met je huisarts of behandelend arts. Want waarschijnlijk zal je zelf ook wel afvragen of het niet allemaal wat minder kan met de medicijnen, daar helpen we je daar graag bij! 

Niet zo maar stoppen met innemen

Het is belangrijk om de inname niet in één keer te stoppen, maar langzaam af te bouwen. Dat heeft te maken met het zogeheten rebound-effect: als je stopt met maagzuurremmers, komt het maagzuur terug. Omdat je maag dat zuur niet meer is gewend, kun je in eerste instantie last hebben van extra maagklachten. 

In het online programma hebben we daar zeker oog voor maar we beginnen bij het begin: we gaan eerst aan de slag met gezonde voeding om je maag te versterken. Je gaat nog NIET gelijk stoppen met je medicijnen, we pakken het gestructureerd en stap voor stap aan, dan behaal jij ook het beste resultaat! 

We leren je hoe je het beste je maag kunt ondersteunen zijn oude functie weer over te nemen: je spijsvertering op gang brengen. Dan zal het afbouwen van je medicijnen veel beter gaan 

Ook de andere – heel belangrijke onderdelen – van een goede spijsvertering komen aan bod: 

  • herstel maagslijmvlies door maagbelastende producten te beperken en maagslijmvliesopbouwende producten te verhogen 
  • uitleg over kauwen, goede dagstructuur, tijd nemen voor het eten 
  • en je krijgt eenvoudige weekmenu’s en recepten

.

“Het is belangrijk om de inname niet in één keer te stoppen, maar langzaam af te bouwen.”

Marieke Lebbink