Ondergewicht

Als je minder weegt dan goed is voor je gezondheid, dan is er sprake van ondergewicht. Om vast te stellen of er sprake is van ondergewicht wordt vaak de Body Mass Index (BMI) gebruikt. Die moet boven de 18,5 zijn. Zit je er onder dan is er sprake van ondergewicht. Het lijf heeft moeite om de balans tussen inname en verbruik op orde te houden en dat kan door diverse oorzaken komen.

Oorzaak achterhalen

Onvoldoende calorie-inname
Dat je van te weinig eten (lees calorieën) afvalt dat weten veel mensen wel. Maar de oplossing ‘meer calorieën eten’,  klinkt weliswaar eenvoudig maar dat is het helaas niet. Want wat als je buikklachten krijgt van meer eten? Of je jaagt je systeem alleen maar meer op? Het is dus niet alleen belangrijk naar de calorische inname te kijken maar ook naar de opname van de voeding. Vaak zijn daar nog winstpuntjes te behalen.

Volwaardige voeding
Om de juiste  calorieën op de juiste manier te verwerken zijn vitaminen, mineralen en andere biologisch actieve stoffen nodig.  Een suikerrijke koek lijkt calorisch gezien een juiste keuze, maar vanuit volwaardige voeding standpunt gezien is het dat niet. Om de koek te verwerken zijn B-vitaminen, chroom, zink en andere stoffen nodig die niet geleverd worden door die koek. Ook zitten er geen vezels in die de darmen ondersteunen en de afvalstoffen helpt binden. Je moet dus uit je reserve putten die al laag is waarschijnlijk. Bovendien krijg je er bloedsuikerschommelingen van, waardoor je lichaam stress ervaart. Je belandt van de regen in de drup… Het gaat dus om de juiste balans tussen calorieën en volwaardige natuurlijke voeding.

Stress
Al die processen in je lijf gaan buiten je wil om. Het wordt geregeld door een stukje ‘oerbrein’. Feitelijk kent het maar 2 standen. Je staat ‘aan’ of ‘uit’. Als het lichaam stress ervaart, staat het in de ‘vlucht of vecht’ of wel ‘aan’ stand. Stress kan van fysieke of mentale aard zijn. In de ‘vlucht of vechtstand’ legt je lijf de prioriteit niet bij eten. Als je immers achtervolgd wordt door een leeuw is het niet handig om honger te hebben. Je moet dan rennen voor je leven! Pas als je tot rust gekomen bent en in de ‘uit’ stand staat is er ruimte voor  honger en trek. Goed om te bedenken dat ondergewicht  al een stress situatie op zich is. Belangrijk dus om voldoende tijd vrij te maken voor de ‘herstel’ ofwel ruststand. In de ‘rust’ stand werken je spijsverteringsorganen zoals maag, gal en alvleesklier ook beter.

Psychologische oorzaken
Een emotionele gebeurtenis zoals ruzie, rouw of een verhuizing is een voorbeeld van een psychologische oorzaak. Het heeft allemaal invloed op je vertering.  Ook eetstoornissen vallen hieronder. Denk aan symptomen zoals:

  • Het niet kunnen eten door bepaalde herinneringen die het oproept.
  • Heel kieskeurig zijn.
  • Niet met andere mensen samen willen eten.
  • Dwangmatig gaan sporten.

Herken je dit, dan is het raadzaam om hulp te zoeken! De eerste stap is een afspraak met je huisarts.

Schildklier
De schildklier speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van je interne thermosstaat. Staat die te hoog afgesteld, dan verbruik je meer energie dan normaal waardoor je  ongewenst een laag gewicht kunt hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat een te traag werkende schildklier tot ondergewicht kan lijden. Om de schildklier goed te laten werken zijn er diverse voedingsstoffen nodig die in onze Nederlandse voeding marginaal zijn. Denk aan vitamine D, jodium en vitamine B12. 

Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheden zijn te verdelen in allergische en niet allergische voedselovergevoeligheid. Bij de eerste variant speelt het immuunsysteem een rol. Bij de tweede kun je denken aan een tekort aan enzymen. Bij een voedselovergevoeligheid spelen laaggradige ontstekingen een belangrijke rol. En die kosten veel kostbare energie. Als door een slechte vertering dan ook de enzymkwaliteit nog te wensen overlaat wordt het lastig om het energetische huishoudboekje op orde te houden. Ondergewicht kan het gevolg zijn.

Darmflora
Onze darmen zijn bevolkt met miljoenen bacteriën die onderling in een bepaalde balans horen te zijn. Iedere bacteriestam heeft namelijk zijn specifieke werking. Zo is aangetoond dat specifieke darmbacteriën een voorspellende factor kunnen zijn voor het gewicht. Door te zorgen voor een vezelrijke en gevarieerde voeding houd je de darmflora in conditie en verloopt de vertering ook beter.

Dit kun je zelf doen
Wil jij je gewicht graag normaliseren op een natuurlijke manier? Neem dan de regie in handen en kies voor het traject:  GewichtEHBO – ondergewicht.