Gezonde voeding


Wat is gezond eten?  Er zijn boeken vol over geschreven en toch blijft het lastig. Want wat goed is voor de één is niet altijd goed voor de ander. Er zijn nogal wat factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Denk aan leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, beweging, seizoen, bereidingswijzen en je voorgeschiedenis.

Dat een kind andere voedingsbehoeften heeft dan  een volwassene is een open deur. Portiegrootte en productkeuze zijn vaak heel anders. Het verschil in behoeften tussen mannen en vrouwen is ook duidelijk. Dat zie je terug in aanbevelingen van officiële instanties zoals het Voedingscentrum en gelukkig houden veel mensen daar ook rekening mee. Bewust of onbewust.

Ook met de invloed van het seizoen wordt vaak rekening gehouden. Een stamppot in de winter smaakt toch echt beter dan in hartje zomer. Dan is een frisse salade veel lekkerder.

Als je een kantoorbaan hebt en weinig beweging hebt is je behoefte anders dan wanneer je (top)sporter bent. Als je goed naar je lichaam luistert geeft je lijf aan wat je nodig hebt. Maar het goed leren luisteren is in onze drukke tijden best een uitdaging.

En als je niet altijd goed  naar je lijf luistert merk je het gefluister van je lijf niet op.  Je eet op basis waarvan je gelezen of geleerd hebt  dat het goed voor je is in plaats van te voelen wat goed voor je is. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat rauwkost heel gezond is. Maar dat is maar ten dele waar. Het is alleen gezond als je het goed verteert. Het heeft een verkoelende werking. Als je fit bent en een stevige bouw hebt, kun je het goed verteren en kun je een flinke portie aan. In de zomer meer dan in de winter. Maar heb je een tengere bouw, dan kan dat sneller een opgeblazen gevoel geven. Voor deze mensen  is het beter de hoeveelheid te beperken tot een half schoteltje voor de maaltijd en de rest bereide groente.  Ook je bouw heeft dus invloed op je verteringskracht. Houd je daar ook rekening mee?

Lekker en gezond eten begint dus met het maken van de juiste keuzes, rekening houdend met al deze aspecten.

Hoe gezond eet jij?

Benieuwd of jij gezond eet? Volg dan het traject Gezonde voeding (voor volwassenen). In 4 weken leer jij meer over:

  • Jouw leefstijlaspecten zoals eten in rust, goed kauwen, de tijd nemen en waarom dit zo belangrijk is;
  • Wat een gezonde voeding is en weet je hoe het met jouw voedselinname zit;
  • Dat ook de lichaamsbouw van belang is, en heb je inzicht in jouw eigen bouw en voedingsbehoefte. Met een voorbeeld van een passend dagmenu;
  • Leer je meer over kopen, koken en lekker eten. Met een aantal gezonde en lekkere recepten.