Diarree

Eerste hulp bij diarree
Diarree is een versnelde passage van voedsel in de darmen. De ontlasting kan variëren van brijig tot waterdun. Van eenmaal daags tot vaker, met of zonder buikkrampen. Niet alleen ongemakkelijk, ook ongewenst. Bij diarree verlies je energie en onmisbare voedingsstoffen. Bovendien verstoort diarree het bacterie-evenwicht in de darmen.

Op zoek naar de oorzaak
Diarree kan door diverse oorzaken ontstaan, van een voedselinfectie, een onvolwaardige voeding, zoals onvoldoende eiwitten of vezels, een voeding die niet bij jouw lichaamsbouw past, voedselovergevoeligheid, tot een maag- of darmziekte die door een arts behandeld moet worden.

Naar de arts
Voor onderstaande klachten geldt het advies beslist naar de huisarts te gaan voor het vaststellen van de diagnose:

  • Onbedoeld en onverklaard gewichtsverlies (meer dan 5% van je gewicht in een maand of meer dan 10% in 6 maanden).
  • Perioden van koorts.
  • Bloed bij de ontlasting.
  • Nachtelijke klachten (onder andere zweten en/of slapeloosheid).
  • Als je ouder bent dan 50 jaar en nooit eerder maag- of darmklachten hebt gehad. 
  • Als er darmziekten in je familie (eerste graad: vader, moeder) voorkomen zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of darmkanker.

In de zoektocht naar de oorzaak en behandeling kun je alvast met een aantal stappen starten:

  1. Eerste zorg: drinken!
    Zorg dat je voldoende drinkt. Minimaal 2 liter vocht per dag. Niet alleen de hoeveelheid is belangrijk ook de soort drank en temperatuur zijn van belang. Je buik is prikkelgevoelig en overal waar ‘te’ voor staat kan nu klachten geven. Te heet, te koud, te suikerrijk, te kruidig etc. Zo is slappe thee beter dan hele sterke thee. Denk ook aan een kop bouillon (zonder smaakversterkers) als oppepper of een glas diksap met lauwwarm water in een verhouding van 1:10. 

Check: Hoeveel drink jij?  Welke dranken kies jij?

  • Red je buik!
    Naast vocht en mineralen, verlies je bij diarree ook energie. Van diarree kun je zelfs ontzettend moe worden. Bespaar energie door het rustig(er) aan te doen zodat je darmen alle energie kunnen inzetten voor het herstel. Ook zal je buik sneller opknappen als je extra prikkels vermijdt en gezonde stoffen toevoegt. Volg daarvoor de onderstaande adviezen.

    Kies de juiste vezels
    Bij diarree denk je misschien aan witte rijst en beschuit. Deze vezelarme voeding kan tijdelijk helpen bij een bacteriële en/of virale infectie. Maar als er geen infectie in het spel is, zijn vezels uit plantaardige producten juist nuttig om het vocht in de darmen te binden zodat de ontlasting dikker wordt. Maar niet alle vezels zijn geschikt.

    Tijdelijk niet: prikkelende vezels
    Sommige vezels zijn zo sterk dat ze niet worden afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Deze onoplosbare voedingsvezels hebben een hoog prikkelgehalte en kunnen het herstel van de darmen tegenwerken. Voorbeelden zijn:
  • Grof volkoren graanproducten zoals grof tarwe en meergranen brood of andere grove broodsoorten met harde pitten en zaden.
  • Peulvruchten zoals witte bonen, bruine bonen en kidneybonen.
  • Harde schillen en pitten van fruit en groenten.
  • Noten en zaden, tenzij ze zijn gemalen tot noten- of zadenpasta.

Zachte vezelbronnen

  • Havermout. Bijvoorbeeld havermoutpap met (lactosevrije) melk, sojamelk of melkvervanging.
  • Knäckebröd op basis van rogge, spelt, amarant of quinoa. Deze zijn lichter verteerbaar en minder prikkelend dan volkoren tarwecracker. Beleg het bijvoorbeeld  met magere vleeswaren zoals kipfilet, kalkoenfilet, rookvlees of wat hüttenkäse met kruiden of jam en een beetje boter.
  • Zuurdesembrood: lichter verteerbaar dan gistbrood. Wissel tarwe af met andere granen (spelt) of tijdelijk glutenvrij brood. Kies bij voorkeur een brood met een lange rijstijd. Rooster het brood eventueel licht.
  • Witbrood met toegevoegde oplosbare vezels zoals inuline. Dit is verkrijgbaar in de supermarkt.
  • Gekookte (glutenvrije) granen, zoals zilvervliesrijst, boekweit, gierst, quinoa en amarant. Neem er een portie licht verteerbare kort gekookte groente of een groentesoep bij.

Check: Hoeveel vezels eet je? En welke soort vezels kies jij?

  • Meer tips

Wil je meer  tips, een voorbeeld van een dagmenu en recepten? Die vind je in het boek Darmehbo of het online traject Darmehbo diarree van Avontuurlijk gezond (www.avontuurlijkgezond.nl)  Natuurlijk kun je ook een afspraak maken met een orthomoleculair diëtist voor persoonlijke begeleiding bij jouw herstelproces. We helpen je graag op weg.