Avontuurlijk gezond met een maagverkleining

Steeds meer mensen hebben een maagverkleining, ofwel bariatrie, ondergaan met als doel
om gewicht te verliezen en gezondheid te winnen. In veel gevallen lukt dat goed en neemt de kwaliteit van leven toe. Maar na een aantal jaren kunnen opnieuw, soms andere, klachten ontstaan en/of neemt het gewicht weer toe. Voor deze mensen hebben wij het traject ‘Avontuurlijk gezond met een maagverkleining’ ontwikkeld. In deze blog meer hierover.


Voor de toename van klachten en/of het gewicht zijn verschillende factoren, zowel lichamelijke als mentale, verantwoordelijk. Bij lichamelijke factoren kun je denken aan de vertering die nu anders verloopt wat klachten geeft. Dat kunnen bij een gastric bypass andere klachten zijn dan bij een gastric sleeve. Zo ervaren mensen met een gastric bypass vaak meer bloedsuikerschommelingen. Voor beide soorten maagverkleiningen geldt dat de
maaginhoud minder zuur is geworden waardoor de opname van mineralen zoals magnesium, calcium, zink en ijzer moeilijker gaat.

Ook kan dat klachten geven zoals spierpijn, vermoeidheid, haaruitval etc. Een tekort op de lange termijn kan aandoeningen veroorzaken die je niet direct merkt, zoals botontkalking. Ook hormonen als het hongerhormoon ghreline dat aanvankelijk afneemt na de operatie kan na verloop van tijd weer toenemen. Bij mentale factoren kun je denken aan eten bij emoties zoals verdriet en frustratie. Of moeilijk nee kunnen zeggen als je op verjaardagen of feestjes bent. Of je bent een gewoonte-eter. Door de maagverkleining kun je niet meer zoveel eten als je misschien
gewend was als je verdrietig of gefrustreerd was maar de onderliggende emotie of gewoonte is er misschien nog wel? Hoe ga je daar mee om? Wil je op een duurzame manier gezond worden en blijven dan is het goed om daar ook naar te durven kijken.


In het online traject Avontuurlijk gezond Gewichtehbo bij een maagverkleining nemen we je mee op reis in jezelf. Het model van ‘positieve gezondheid’ kan helpen om in beeld te krijgen waar jouw uitdagingen liggen en wat je daaraan kunt doen, waarbij we rekening houden met je maagverkleining. Waar nodig maken we onderscheid tussen een gastric bypass en een gastric sleeve. Het traject kun je zelfstandig volgen of samen met één van onze diëtisten.


Allereest krijg je een voorbereidingsopdracht en tijdens de eerste sessie treffen we de voorbereidingen zodat je op reis kunt gaan. Denk hierbij aan de bewustwording hoe goed je kauwt en of je de tijd neemt. Ook ga je onder andere checken hoe je eiwitinname is. We ondersteunen je met een dagmenu en een aantal recepten.
In de tweede sessie ontdek je meer over de samenhang tussen je brein en buik als het om emoties gaat. En wat je daaraan kunt doen. Je ontvangt uiteraard weer de nodig achtergrondinformatie en tips.

In de derde sessie bespreken we de meest voorkomende klachten en aandoeningen en hoe je dat door middel van voeding, leefstijl en supplementen kunt verminderen. Deze sessie zit boordevol tips.
Tot slot krijg je een sessie over een duurzame oplossing en we nodigen je uit om te kijken naar wat jij nodig hebt op het vervolg van jouw avontuurlijke reis. Met waardevolle achtergrondinformatie over mogelijke vervolgtrajecten.

Meer kun je horen en zien in het filmpje https://youtu.be/H6ZgnpNY_c4